Integratieve coaching & counseling

Integratief betekent ‘volledig, geheel”. Als mens ben je een eenheid van lichaam, geest en ziel en je staat ook in relatie tot jezelf, je omgeving, God en de wereld. Al die aspecten beïnvloeden elkaar en vormen één geheel in jou. Daarom is ieder mens uniek. Psychische klachten hebben vaak te maken met het verlies van verbinding. Verbinding met jezelf, je gevoelens, je drijfveren, omgeving en God.

Ieder traject is daarom maatwerk; nauw afgestemd op jouw persoon en situatie. Jij zelf staat centraal en niet je klacht. Je leert om vanuit je kracht en kwaliteiten oplossingen te bedenken, zodat je weer hoop krijgt en vanuit kracht kunt leven.

Tijdens het traject luister ik naar jouw verhaal en wil ik je leren kennen. Samen gaan we op zoek naar jouw diepste verlangens en sporen we de belemmeringen op die jou beletten deze verlangens en dromen vrij uit te leven. Dat kan kwetsbaar zijn. Daarom wil ik je een veilige setting bieden. Ik wil je hoop geven, je spiegelen en je aanmoedigen om nieuwe stappen te durven zetten en uit te gaan proberen.

Het gesprek is een belangrijk onderdeel van het traject, maar ik geloof dat je werkelijk rust gaat ervaren als er weer verbinding is tussen jouw ratio én je gevoel en je vandaaruit contact kunt maken met je omgeving en God. Daarom maak ik gebruik van ervarings– en lichaamsgerichte oefeningen en activeren we jouw beeldend vermogen. Jouw context en je gezin van herkomst spelen een belangrijke rol in hoe je vandaag in het leven staat. We kunnen, als jij dat wilt, met Playmobil jouw innerlijke dynamiek en je (familie)systeem in kaart brengen om te zien welke factoren er vanuit jouw context spelen die je in het heden belemmeren om vrij te leven.

Stress & Burn-out

Als er sprake is van langdurige stress, overspannenheid of burn-out, zijn onze hersenen overbelast. Een hersenscan toont bij een burn-out een ontregeld stress systeem. Burn-out is dus een blessure! Langdurige stress, overspannenheid en burn-out hebben regelmatig  depressieve en sombere gedachten tot gevolg. Daarmee dreig je in een vicieuze cirkel te komen en is het goed om hulp te zoeken.

Je bent zowel fysiek, als geestelijk en psychisch in disbalans geraakt en vooral bij een burn-out is het belangrijk om tijdens de eerste fase vooral uit te rusten. Je energietank is helemaal leeg en het is belangrijk dat je weer een buffer opbouwt. Je hebt te lang je eigen ritme, je innerlijke tempo genegeerd. Hoofd, lichaam en ziel hebben tijd nodig om te herstellen.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor het ontstaan van je stressklachten of burn-out. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren.

​Externe factoren kunnen zijn:

 • Werkdruk; je krijgt het nooit af. Dat maakt je moedeloos. 
 • Tijdsdruk; je ervaart daardoor constante stress. 
 • Spanning balans privé en werk; je voelt je klem zitten.
 • Rol-problemen; waar ben ik voor aangenomen? Wat is mijn verantwoordelijkheid? 
 • Niet genoeg regelruimte; geen eigen tijden, taken, plek. 
 • Gebrek aan steun. 
 • Life events; echtscheiding, rouw, ontslag, verhuizing, verdriet.


Maar ook interne factoren, zoals:

 • Angst om grenzen aan te geven. 
 • Belemmerende copingstrategieën; je wilt wel anders, maar hoe dan? 
 • Gebrek aan vermogen te kunnen voelen wanneer je moet stoppen. Je bent niet in staat de signalen van je lichaam te herkennen en er naar te luisteren, waardoor je uitgeput raakt.

Bij een burn-out ga je, na de eerste rustperiode, weer langzaam opbouwen. De herstelperiode is een lastige fase. Het herstellen van een burn-out gaat niet in een rechte lijn omhoog. Je gaat pieken en dalen meemaken en dan is het fijn als iemand met je meekijkt, je handvatten geeft en je bemoedigt. Door je steeds bewuster te worden van jouw energieniveau, vind je meer balans in jouw leven.

Voor alle stress gerelateerde klachten is bewustwording van je lichaam erg belangrijk. Daarom wil ik je leren om te voelen wat je lijf zegt en je helpen om innerlijke overtuigingen aan te pakken die je belemmeren om keuzes te maken die goed voor je zijn. Zo leer je stapje voor stapje weer te leven vanuit je verlangen en kom je weer in je kracht.

Mindfulness

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. Je ziet dat bij kinderen. Geweldig om te zien hoe zij leven in het NU. Hoe ze volledig opgaan in hun spel en geen besef van tijd hebben. Jammer genoeg verleren we dat. De meeste mensen leven constant in hun hoofd – in hun gedachten. We piekeren over het verleden en kunnen het niet loslaten of we maken ons zorgen over de toekomst. We denken dan aan alle dingen die we ‘straks nog moeten doen’ en vergeten dat het leven NU plaats vindt. Met mindfulness richt je je aandacht juist op het heden. Je laat even alle gedachten van ‘gisteren’ of ‘morgen’ varen, en houd je bezig met wat je nu aan het doen bent. Daardoor leer je bewust te leven in dit moment.

Mindfulness lijkt een hype, maar eigenlijk is het al een eeuwenoude wijsheid. De bijbel leert ons al om met aandacht te leven. Jezus zegt dat we ons niet druk hoeven te maken over de dag van morgen, omdat God vandaag voor ons zorgt. Als Mozes aan God vraagt wat zijn naam is, zegt God: “IK BEN”. God laat zich kennen als degene die erbij is. Dat is de kern van alles; niet wat ik kan en doe, maar dat God er is. Dat God er bij is. Bij jou. Immanuel.

Mindfulness is geen doel op zich, ook niet tijdens een coachingstraject. Vanuit christelijk perspectief helpt het je om met volle aandacht in Gods aanwezigheid te mogen leven. Dan kan je tot rust komen bij Hem, ondanks alle stress of hectiek in je leven. Gods antwoord op pijn en lijden is: “Ik ben erbij. Ik geef je hoop. Vertrouw op Mij. Ontspan je, het is al goed.” Jezus zegt: “Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal je rust geven.” Wat een mooie belofte! Dan komt je ziel tot rust en kan je weer ontdekken wat je hartsverlangen is.

We hoeven bij God niet hard te werken, maar mogen leren om gewoon bij Hem te vertoeven, te zijn. Maar hoe doe je dat? Als je geïnteresseerd bent wil ik je graag helpen om te zoeken naar vormen die bij jou passen, waardoor jij tot rust mag komen met jezelf bij de Bron van Leven.

Ook als je niet bekend bent met God of de Bijbel, zoeken we naar mindfulness oefeningen die jou aanspreken, zodat je weer dicht bij jezelf en je verlangen kunt komen en kunt leven vanuit je hart.

Wandelcoaching

Juist voor mensen met stressklachten, (bijna) burn-out, depressieve klachten en somberheid kan wandelen in de natuur letterlijk en figuurlijk weer ‘lucht’ geven. Je komt in beweging, je zintuigen worden geprikkeld en de omgeving helpt je om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Je leert weer op een goede manier adem te halen en je tempo aan te passen aan wat je lichaam op dat moment kan. Je gaat je lijf weer voelen en de signalen die het geeft herkennen. De intensiteit van het wandelen en de oefeningen passen we daarop aan. Daardoor werk je stap voor stap aan je fysieke, mentale en emotionele herstel.

Wandelcoaching kan helpen bij:

 • Bewustwording met betrekking tot hoe je je voelt 
 • Gezonde ademhaling 
 • Ontspannen lichaamshouding 
 • Optimale energiebalans 
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam 
 • Bewuste keuzevrijheid


Mijn praktijk ligt in het centrum van Amersfoort, nabij Park Randenbroek. Vanuit de praktijk gaan we op weg. Mocht je het prettig vinden om op een andere locatie te wandelen dan kan dit in overleg.

Je kunt kiezen voor een individueel wandelcoachingtraject of een combinatie van gesprekken met wandelcoaching.

Regelmatig organiseer ik inspiratie- en themawandelingen voor particulieren. Daarnaast houd ik (op aanvraag) wandelingen die gericht zijn op het voorkomen en reduceren van stress- en burn-outklachten, of op een ander thema dat relevant is voor de organisatie. Deze wandelingen kunnen door werkgevers ingezet worden voor hun personeel en hiervoor wordt een offerte op maat gemaakt.

Zie voor thema’s en de actuele agenda de informatie onder Activiteiten.

Zie voor verder de informatie bij Werkwijze & Tarieven en bij Activiteiten.